Lær at lave en kampanalyse

less than 1 minute read

Hvis du ønsker at arbejde med fodbold (og visse andre sportsgrene) på elite niveau, så skal du lære at lave en kampanalyse, hvor du skematisk og systematisk bevæger dig ind i et modstanderhold og skiller dem fuldstændigt ad.

Øvelse:

1) Vælg et hold, du vil forsøge at analysere

2) Udvælg 2-4 kampe, hvor du kigger på holdet

3) Nedskriv din kampanalyseskabelon (Hvad ønsker du at kigge på?)

Eksempel på en kampanalyseskabelon:

1) Matchfakta

2) Startopstillingen + ind- udskiftninger

3) System

4) Defensiv organisation (preslinje og aggressivitet)

5) Offensiv organisation (Opbygningsspil + afslutningsspil)

6) Omstillingsspil (offensivt og defensivt)

7) Standardsituationer (hjørne offensivt, hjørne defensivt, indkast begge veje, frispark, opgivning, straffe)

8) Målmand

9) Individuelle profiler på holdet

10) Styrker/svagheder

Herefter går du i krig og forsøger systematisk at analysere hver enkelt del af spillet med statistik, der underbygger det, dine øjne ser. Dermed ender du både med en kvalitativ og en kvantitativ del, hvor den første omhandler din subjektive vurdering, mens den anden giver de reelle fakta og data. Og 10.000 timers træning gælder også her, så øvelse, øvelse og atter øvelse, og pludselig mærker du, at øjet ser bedre og fanger flere detaljer!

Categories:

Updated:

Comments

Fatih Coskun

Hej Mads Fed idé med ovenstående. Jeg nørder meget selv med at analysere andre hold fx Betsafe eller Superliga og sågar mine egne modstandere i U19 1. div (træner for FC Roskilde) Min analyse går typisk på, hvad hjemmeholdet gør på deres opbygningsspil og hvilke aftaler de har stopperen/backen fører frem, på målspark. Hvis jeg har bestemt mig for yderligere fokus er det typisk afslutningsspil, hvordan de kommer frem til gennembrudsspillet, hvilke aftaler 7,11,9,10 har, når 8,6 eller backs er på modstanderens banehalvdel. MEN - for at gøre det mere systematisk, har jeg altid tænkt på, hvordan pro-trænere analysere en modstander, er det ud fra et skema som alle benytter sig af, eller er det på andre måder? Du har fx analyseret BIF´s 1. senior og fremlagde rapport for trænertemaet, hvordan gjorde du det? En lille succeshistorie har jeg analyseret stort set alle EM2012 kampe, hvordan holdene forsvarede sig på standardsituationer (hjørne, frispark) og igennem en stram analyse har jeg indført noget af det på mit hold og statistikken viser sig, at jeg ikke har indkasseret mål i 10 kampe - noget er det virker! Jeg ser frem til at høre fra dig. /Fatih Coskun

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading...